Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

Son haberlerimiz:

latest

Beslenme çantalarının vazgeçilmezi, vitamin deposu

Öğrenciler için süt ve süt ürünleri büyük önem taşıyor. Gelişimleri açısından peynir gibi ürünleri tüketmek, hem annelerin içini rahatlatı...

Öğrenciler için süt ve süt ürünleri büyük önem taşıyor. Gelişimleri açısından peynir gibi ürünleri tüketmek, hem annelerin içini rahatlatır hem de çocuklara doyurucu ve besleyici bir öğün sunar. Doğal içeriğiyle dikkat çeken TEKSÜT peynirleri de beslenme çantaları için vazgeçilmez bir alternatif olma özelliği taşıyor.

Börekler, sandviçler, poğaçalar ve daha birçok yemeğe lezzet katan TEKSÜT peynirler; vitamin deposu içerikleriyle beslenme saatlerinde farklı alternatifler sunuyor. Tam yağlı taze kaşar, tost kaşarı, tam yağlı inek peyniri, klasik koyun peyniri ve klasik inek peyniri, çocukların tam bir öğün yaşamasını sağlayan seçeneklerden…

Yöresel peynirlerle zengin bir beslenme çantası hazırlamak isteyen anneler için ise çeçil peyniri, Antep peyniri, dil peyniri, lor peyniri, Çerkez peyniri, Mihaliç peyniri, otlu peynir ve örgü peynir TEKSÜT’ün ürün gamında kendine yer buluyor. Labne, krem peynir ve sürülebilir beyaz peynir ise yumuşak kıvam seven, fakat besleyicilikten de ödün vermek istemeyen anneler ve çocukları için sunuluyor.

Diyetisyen Esra Baş Toktay da çocukların beslenme alışkanlığı kazandığı okul döneminde peynirin önemine dikkat çekiyor ve şu bilgileri paylaşıyor:

“Sağlıklı çocuk sağlıklı toplum demektir. Çocuğun sağlıklı olmasında genetik ve çevresel etmenler ile beslenme önemli rol oynar. Beslenmesi yetersiz olan çocuğun büyüme ve gelişimi, okul ve sosyal hayatındaki başarısını olumsuz yönde etkiler. Okul çağı çocuklarının beslenmesinde dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta vardır. Özellikle bazı alışkanlıklar çocukluk çağında kazanıldığı için doğru beslenme alışkanlıklarının da bu dönemde çocukta oluşturulması gerekir. Bu nedenle ebeveynler ve öğretmenler bu konuda yeterli bilgi donanımına sahip olmalıdır, bunu çocuğa doğru yolla aktarmalıdır. Örneğin, çocuğuna kola içmemesini söylediği halde bir baba sofrada kola tüketmemelidir veya her akşam eve dışarıdan hamburger siparişi vermemelidir.
Hayvansal bir protein kaynağı olan süt ve süt ürünlerini ise çocuklar, gün içerisinde mutlaka tüketmelidir. Bu tür ürünlerin içerisindeki kalsiyum, çocukların gelişimi için oldukça büyük önem taşır. Okul çağındaki çocuklar, ana ve ara öğünleri gelişimleri için mutlaka almalıdırlar. Enerji ihtiyacının arttığı büyüme ve gelişme döneminde çikolata, cips gibi yiyeceklerin yerine peynirli sandviç ve ayran, sütlü tatlılar gibi çözümler geliştirilebilir. Beslenme çantası için ise peynirli-maydanozlu ev poğaçası ve ayran, tahıllı ekmekte zeytinli ve TEKSÜT Krem Peynirli sandviç ile süt iyi seçenekler olabilir.”

TEKSÜT Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı ise beslenme çantasında dikkat edilmesi gereken koşullara dair şu bilgileri veriyor:

“Besin saklama kapları kağıt, madeni, plastik ve cam gibi malzemelerden yapılmaktadır. Kağıt kaplar süt ve meyve suları gibi içeceklerin muhafazasında kullanılmaktadır. Işık ve nem geçirmeyen özellikteki alüminyum kaplar ise et ve et ürünleri, peynir, tereyağı, çikolata vb. gıda maddelerinin muhafazasında kullanılmaktadır.
Plastik besin saklama kapları gıda mevzuatına uygun malzemeden yapılmış olmalıdır. Bu kaplar, pişmiş yemeklerin ve özellikle asitli yiyeceklerin saklanmasında kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, sıcaklık ve asit etkisiyle çözünen plastik kalıntıları yiyeceklere bulaşabilir.
Bu nedenle, sıcak ve asidik gıdalar için en uygun kaplar cam malzemeden yapılmış olanlardır. Cam kaplar sıcağa dayanıklıdır ve camdan besine herhangi bir yabancı madde geçişi olmadığı gibi, yiyecek ve içeceğin tadı da bozulmamaktadır. Ancak, ışık geçirgenliği nedeniyle B vitamini kayıpları oluşmaması için karanlık yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.
Besin saklama kapları, hijyenik olmalı ve bu nedenle her kullanım sonrası temizlenip dezenfekte edilmelidir. Bu işlem sonrası, kaplar içerinde kalıntı kalmaması için iyice durulanmalı ve kurutulmalıdır. Aynı kap içerisine hiçbir zaman çiğ ve pişmiş gıda birlikte konulmamalıdır.”


TEKSÜT hakkında:
TEKSÜT 1956 yılında Balıkesir iline bağlı Gönen ilçesinde Recep Arınık tarafından kurulmuştur. Önceleri sadece beyaz peynir üretimi üzerine kurulmuş olan TEKSÜT mandırası 1990 yılında halen üretim yapılmakta olan modern tesislerine taşınmıştır.

50 yılı aşan üretim süresince kaliteyi her zaman ön planda tutan TEKSÜT ürün yelpazesini de geliştirmeyi ihmal etmemiştir. Beyaz peynir ile başlayan TEKSÜT serüveni bugün kaşar peyniri, krem peynir, tereyağ, sürülebilir beyaz peynir, labne, kaymak, yoğurt, ayran ve yöresel peynirler (mihaliç, çeçil, dil, çerkez, otlu, urfa, örgü, vb.) gibi farklı çeşit ve gramajlarda birbirinden leziz ürünler ile devam etmektedir.

Lezzetli ürünler üretirken bir yandan da kalite çalışmalarını gittikçe daha titiz bir boyuta taşıyan firma, 1998 yılında ISO 9002 Kalite Güvence Belgesi ve 2005 yılında Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) sistem belgelerini, akabinde, TS EN ISO 2001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ile TS EN ISO 22.000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini almaya hak kazanmıştır. Personel eğitimine her zaman ayrı bir önem veren TEKSÜT, yaklaşık 5 yıldır Gıda Hijyeni ve Teknolojisi ile Gıda Güvenliği konularında aylık eğitimlerini aralıksız sürdürmektedir.

Yaklaşık 8000m² kapalı alanda 250 personel ile hizmet veren TEKSÜT, son yıllarda yaptığı ultra modern teknolojik yatırımlar ile günlük 350 ton sütü işleyerek süt mamulü haline getirmektedir.
TEKSÜT, 2010 yılında, Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 404. sırada yer almıştır.

İhracat hedefleri doğrultusunda "Türk Malı" ibaresini dünyanın pek çok noktasına taşıyan TEKSÜT, ürünlerini ABD ve Irak’a kadar ulaştırmakta ve yeni ihracat planlamaları yapmaktadır.
Önizle

Hiç yorum yok