Şef Hakan Bilge Yaman’ın iddialı menüsüyle kış aylarına merhaba diyen Aperativo, her Çarşamba mutfağını Bodrum’un ünlü aşçısı Ümmühan’a eman...
Ümmühan - İsmail Girgin, Bodrum’la ilgisi olan İstanbullu lezzetseverlerin yakından tanıdığı bir çift. 2005 yılından bu yana Bitez’de mandalina bahçelerinin ortasında açtıklarıBağarası adlı köy lokantasında yemeklerinin farklı lezzetleriyle ün salmışlar.
Ege ve Akdeniz yemeklerini kendi tarzıyla yorumlayan Ümmühan, mutfaktan, eşi İsmail Girgin ise servisten sorumlu. Bodrum Bağarası’nda yer bulmak hiç kolay değil. Günler öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Aperativo’da haftada sadece bir gün olduğuna göre, herhalde haftalar önce yer ayırtmak gerekecek.
Sakız ağacına geçirilmiş çöp şiş, çıtır mantı, şaraplıyeşil domates, kuru domatesli kuru üzümlü ıspanak kavurma, kırmızı erikli pırasa...
Ümmühan’ın menüsünde neler yok ki… Şaraplı yeşil domates, kırmızı erikli pırasa, kuru üzümlü ve kuru domatesli ıspanak kavurma, elmalı kırmızı pancar, tarçınlı barbunya, portakallı kabak, yeşil elmalı ve avokadolu rezene, buğday ve cevizli süzme yoğurt, erik ve kayısılı lahana dolması, fesleğenli fasulye, ıspanaklı veısırgan otlu sıcak mücver, koruklu zeytinyağlı kuru börülce, çıtır mantı, sakız ağacına geçirilmiş çöp şiş, erikli bamya,. Üstelik çeşitlerin sayısı her geçen gün artıyor…
Aperativo’nun işletmecisi Tolga Çinkitaş “Ümmühan, bundan böyle yaratıcılığını her Çarşamba Aperativo için kullanacak. Mevsiminde otlarını ve malzemelerini Bodrum’dan beraberinde getirip, Aperativo Mutfağı’nda harika lezzetler yaratacak” diyor.
Çinkitaş; aynı zamanda İstanbul’un en başarılı dans mekânlarından biri olan Aperativo’nun kış menüsüyle böylece lezzet konusunda da bir farklılık ortaya koyduğunu belirterek şöyle devam ediyor:
“Atıştırmalıklardan oluşan menümüzü yeniledik ve şefimiz Hakan Bilge Yaman’la birlikte, konuklarımızı “Modern Akdeniz Mutfağı” konseptiyle ağırlamaya başladık. Öğle servisimiz de akşam kadar ilgi görüyor. Ümmühan’ı İstanbullu lezzet severlerle buluşturuyor olmaktan da doğrusu özel bir gurur duyuyoruz.”
Ümmühan’ın Öyküsü:
Fethiye Ceylandağ’da dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokuldan sonra kız meslek kursunda 2 yıl terzilik eğitimi aldı. Bu dönemde evde annesi mutfağa olan yeteneğini ve merakını fark edip yemekleri ona yaptırmaya başladı.Yemeklerindeki lezzet giderek konu komşu arasında yayıldı. 20 yaşında Bodrumlu bir ailenin oğlu olan İsmail Girgin ile görücü usûlü evlendi ve bir oğlu oldu. Evde boş oturmaktan sıkılarak bir gazete bayiinde 11 personele yemek yapmaya başladı. İki yıl sonra Aktur İnceburun plajından teklif aldı ve oraya geçti. İşinin yanı sıra Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği yemek kurslarına katıldı. Bir yıl boyunca 150 kişilik bir otelde soğuk mezeler yaptı. Kış sezonunda bu otel kapanınca Aktur Arşipel Restoran’a geçti. Arşipel’de sonradan çok yararlanacağı deneyimler edindi. 21 Ocak 2005 yılında eşi İsmail Girgin ile birlikte Bağarası’nı açtı. Bağarasını açma kararında en önemli etken evinde severek ağırladığı arkadaşları ve dostları oldu. Yemeklerindeki lezzet kadar misafirperverliği de dilden dile anlatılmaya başlanınca evi dolup taşmaya başladı. Şimdi konuklarını “evdeymişler”gibi samimi bir ortamda ağırlıyorlar ve doğallıklarının hiç bozulmamasıkonusunda da kararlılar.
Hiç yorum yok