Yemeksepeti’nden sipariş verenler, ödeme sayfasındaki “Yeşili koruyalım” kutucuğuna aşinadır. Peki, bu basit detayın çevreye gerçekte nasıl ...
Yemeksepeti, sadece 2015’te 63 ton daha az plastik tüketilmesini sağladı. Yani bu şekilde yıllık neredeyse 1000 kişinin tüketimine karşılık gelecek kadar* plastiğin doğaya karışmasına engel oluyor. Çevre duyarlılığı en yüksek olanlar ise, kadınlar, gençler ve Giresunlular.
Yemeksepeti’nden günde 110 bin siparişle, ortalama 270 bin porsiyon yemek söyleniyor. Bu siparişleri verenler dilerlerse, sipariş sayfasında yer alan “Yeşili Koruyalım” kutucuğunu işaretleyerek, restorana “Servis (plastik tabak, çatal, bıçak ve kağıt peçete) gönderme” mesajı iletebiliyor. Yalnızca 2015 başından beri geçen 11 ayda, bu şekilde 63 ton plastiğin doğaya karışması engellendi. Kişi başına düşen 1 yıllık plastik tüketiminin Türkiye’de 74 kilogram civarında* olduğu düşünüldüğünde Yemeksepeti, yılda 1000’e yakın kişinin tüketimine karşılık gelecek kadar plastiğin azaltılmasını sağlamış oldu.
Yemeksepeti bugüne dek yaptığı tüm projelerde her zaman alışkanlıkları yönlendirme hedefiyle hareket etti. Hayata geçirdiği yeniliklerle sadece internet dünyasını ve yemek davranışlarımızı değiştirmedi; etki alanının genişliğinin verdiği sorumlulukla, çevreye karşı daha duyarlı olmamızı da sağladı. Basit bir tasarım hamlesi ile büyük bir fark yaratmayı başardı.
Zeytinyağlıları tercih edenler, kutucuğu en sık işaretleyenler
2015’te tüm siparişler içerisinde “Yeşili Koruyalım” kutucuğunun en fazla işaretlendiği ürün çeşidi zeytinyağlılar oldu. Zeytinyağlı ürünleri sipariş edenlerin yüzde 11’i bu kutucuğu işaretlerken, onu yüzde 9 ile pizza, yüzde 8 ile salata ve yüzde 7 ile deniz ürünleri takip etti.
Kadınlar, gençler ve Giresunlular çevre duyarlılığı en gelişmiş olanlar
Yemeksepeti verilerine göre, kadınların yüzde 9’u “Yeşili koruyalım” kutucuğunu işaretlerken, erkeklerde bu oran yüzde 5’te kalıyor.
Yaş gruplarına baktığımızda, gençlerin çevre duyarlılığının daha gelişmiş olduğu görülüyor. İlgili kutucuğu kendi içinde en yüksek işaretleme oranına sahip yaş grubu 12-18 yaş arası gençler.
Farkındalığın en yüksek olduğu şehir ise Giresunlular. Yüzde 15’i “Yeşili koruyalım” kutucuğunu işaretleyen Giresunluları, yüzde 12 ile Karaman ve yüzde 10 ile Amasya, Kastamonu ve Tokat takip ediyor.
8 yıldır devam eden proje
Her yıl doğaya milyonlarca ton atığın karıştığı dünyamızda, çevreyi korumaya yönelik farkındalık da her geçen gün yükseliyor. Tüketiciler artık kullandıkları markaların da bu alanda hassasiyet göstermesini bekliyor ve seçimlerini buna göre yapıyor. Yemeksepeti, 8 yıldır devam ettirdiği “Yeşili koruyalım” uygulaması ile, bu alanda öncü markalardan biri oldu ve gelecekte de üzerine düşeni yapmaya devam edecek.
Hiç yorum yok