Hayat sonunun ne zaman biteceğini bilmediğimiz bir yolculuk ve bu yolculuk sırasında insanların yaşamaları için temel gereksinimlerini karşı...
Özellikle barınma konusu oldukça önemli. Evsiz bir biçimde yaşanamayacağına göre insanlarının başını sokabileceği ama büyük, ama küçük bir evlerinin olması gerekiyor. Bu noktada da kimi insanların çok büyük hayali bile olsa kendilerine ait bir eve sahip olamıyor ya da farklı nedenlerden dolayı kiralık evlerde yaşamak durumunda olabiliyor. Kiralık ev tutulmasının en temel nedeni elbette ekonomik ama bunun dışında geçici konaklama, yaz aylarında kalma, öğrenci olma gibi durumlarında da insanlar kiralık ev arayışına girebiliyor.
Nedeni ne olursa olsun ev kiralansa bile içinde yaşadığınız sürece sizin olan ve barındığınız yerler. O yüzden de çok da size ait olmasa da sizin kendi evinizmiş gibi yaşamanız olası. Biz de bu yazıda ev kiralarken dikkat edilmesi gereken temel hususlara özellikle ilk defa böylesi bir arayışa girenler için değinmeye çalışacağız.
Ev Kiralama Yöntemleri
Kiralık ev konusu başlı başına kendi içinde dikkat edilmesi gereken ve satın alınmasa bile püf noktalarının olduğu konu. Elbette ev kiralamanın da tıpkı ev satın alınması gibi farklı türleri var. Bunlardan kısa kısa bahsetmek gerekirse diğer mülk edinme yöntemlerinden çok da farklı olmadığı aşikar.
En temel ve en masrafsız olan ev kiralama biçimi sahibinden evin kiralanması ama bazen insanların sahibinden ev tutmaya zamanları ve koşulları elvermiyor ki tam da bu noktada günümüzün çok meşgul olan insanları gayrimenkul danışmanlarına yani emlak firmalarına gidererek kendilerinin düşündüğü biçimde ev kiralama yöntemine gidiyorlar. Burada da bu işi yapan kuruma belli bir ücret ödeniyor. Bazen ise yakınlarımız bizim yerimize bu işi hallediyor ya da internet siteleri üzerinden de ev kiralama işlemi yapılabiliyor. Yani yöntemler çeşit çeşit ve burada kişi kendisi için en uygun yöntemi bulmak durumunda.
Ev Kiralarken Ortaya Çıkan Temel Masraflar
Kiralık ev ararken insanlar ister istemez karşılarına çıkacak masrafları da bilmek istiyor ki, eğer emlakçıdan ev tutuluyor ise emlakçıya devletin belirlediği oranlar dahilinde bir kereye mahsus olarak sadece evi tutan kişi bir ücret ödüyor. Sahibinden ev tutulması durumunda böyle bir masraf yok. Bunun yanı sıra ev sizin olmasa da tutulan evin elektrik, su, varsa doğalgaz, varsa telefon abonelikleri ev kirası dışında ortaya çıkan masraflar. Bazen ev sahiplerinin depozito istediği gibi durumlar da olabiliyor elbette ama bunların dışında herhangi bir masraf bulunmuyor.
Diğer Detaylar
Tüm bunların yanında ister ev sahibi olun ister kiralık ev tutarak içinde oturun eğer eviniz müstakil değil ise bina aidatları da masraf olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu işleri hallettikten sonra sıra eve taşınmaya kalıyor ki, bu noktada da önce eve geçilmeden sağlam bir temizlik yapılması, evin temel gereksinimlerinin belirlenmesi sizin yapmanız gereken. Ev kiralarken sözleşme yapmanız ve sözleşmenin sizin aleyhinize olmayacak biçimde düzenlenmesine de dikkat etmeniz gerekiyor.
Hiç yorum yok