Hani bazı yiyecekler vardır, mevsimin renklerini yaşatır. İşte bugün bahsedeceğim meyve de öyle, ama bununla da kalmayıp Japonların adeta ...
İşte bugün bahsedeceğim meyve de öyle, ama bununla da kalmayıp Japonların adeta yaşam kaynağı olmuş. Sonbaharın ve kışın neredeyse en şifacısı diyebilirim.
Bir meyveden ne bekleriz, işte ne bekliyorsak belki hep bir fazlasını barındırıyor. Hadi ama adını söyle dediğinizi duyar gibiyim; Tabi ki de Cennet Hurması (Trabzon Hurmasından) bahsediyorum.
Bilimsel adı Diospyros Kaki olan bitkinin ana yurdu Japonya ve Çin’dir. Ülkemiz de ise Kuzey Anadolu, Akdeniz ve Hatay bölgesi ağırlıklı olarak yetişmektedir.
İkinci Dünya savaşında Japonya’nın Nagasaki şehrine atılan bombanın ardından, bölge ilk biten bitkidir, bu sebepten Japonlar için özel bir önem kazanmış olan bu meyve aynı zamanda Japonları en çok tükettiği meyvedir.
Cennet Hurması sağlıklı beslenmemize ve sağlıklı kilo vermemizde çok özel bir yere sahiptir.
İçerdiği bol lif sayesinde hem tok tutar hem bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlar. Kalori bakımından ise 1 adet orta büyüklükteki cennet Hurması 57 kaloridir.
Hafızanızı güçlendirir, sinirlerinizi yatıştırır.
Bebeğinizin gelişiminde önemli rol oynayan folik asit barındırdığından, kabızlığı giderir, bulantı- kusma gibi şikayetleri önler. Dolayısı ile anne adaylarının tüketimine uygundur.
Güçlü bir antioksidandır bu sebepten düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Likopen, beta-karoten, lutein ve Bol miktarda A vitamini içerir. Enfeksiyonlara ve zararlı hastalıklara karşı direnç geliştirir. Özellikle yaşlılarda göz sağlığının korunmasında faydası yüksektir. Aynı zamanda yüksek miktarda C vitamini ve Bakır vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmekle kalmayıp kırmızı kan hücrelerinin yapılanmasını sağlar. Mide ve bağırsakta oluşacak irritabl sendromunu önler. Kalp sağlığını korumakta kalkan görevi görür. Yüksek tansiyonu önler.
Sert ve olgunlaşmamış hali ağızda buruk bir tat bırakmaktadır. Buruk meyvelerin yumuşatılmasında ise şöyle bir yöntem uygulayabilirsiniz. Bir poşetin içine elma ve muz ile birlikte koyacağınız olgunlaşmamış cennet hurması 1 hafta gibi bir sürede cennet hurmasının olgunlaştığını göreceksiniz.
İçeriğindeki karbonhidrat oranının yüksek olmasından dolayı, şeker hastalarının gün içerisindeki hurma tüketimini yarım hurma olarak yapmaları önerilir. Yüksek karbonhidrat içeriğinden dolayı kan şekerini de yükselteceği göz önüne alınmalıdır. Diyabetli bireylerin dikkatli tüketmeleri önerilmektedir.
Hepinize sağlık dolu, mutlu günler dilerim.
Saygılarımla,
Nalan Mettin
Hiç yorum yok