Elimizdeki nimetin farkında mıyız? Yoksa alışılmışı bozmayıp dünya milletlerinin onayını mı beklemeliyiz? Sahlep, İslamiyetin kabulüyle birl...
Elde edilmesi Türkler’e özgü olan ve Anadolu’nun geleneksel içeceği sahlep, sağlığı olumlu etkilediği gibi afrodizyak etkisiyle de biliniyor. Prof. Dr. Dilek Demir Erol, sahlep hakkında bilmediklerimizi anlatıyor.
Romantizmi estetiği, güzelliği, görkemli çiçekleri, kokusu ve sağlığa faydaları ile insanların binlerce yıldır ilgisini çeken çiçeklerdir orkideler. Tarihten mitolojiye, tıptan ticarete kadar bir çok alanda insanları etkileyen orkideden sahlep elde edilmesi ise Türk’lere özgüdür ve Anadolu’nun geleneksel içeceğidir. Son derece lezzetli olan sahlep dondurma üretiminin yanı sıra soğuk kış günlerinde de tüketilen sahlebin; vücudu sıcak tutan, soğuk algınlığına karşı direnç veren, özellikle sütle hazırlandığında besleyici olan, hazmı kolaylaştırıp mideyi rahatlatan, göğsü yumuşatan, kabızlığı gideren, tarçın ve zencefil ile birlikte kullanıldığında çocuklara kuvvet veren ve ishali önleyen özellikleri bulunuyor. Bu da sahlebin çok sevilmesini ve tıbben kullanılmasını sağlıyor.
Hem şifalı hem afrodizyak…
Birçok tıp kitabında geçen sahlep, Osmanlı sarayının da vazgeçilmeleri arasındaydı. Padişahlar için hazırlanan kuvvet macunlarına zencefil, kişniş, sinameki, çörekotu, Hindistan cevizi, anason gibi birçok şifalı bitkinin yanı sıra sahlep de ilave ediliyordu.
Sahlep: Kalbi güçlendirir; sinirleri yatıştırır ve iştah açar; regl düzenleyicidir; çocuklarda ishalden sonra çabuk iyileşmelerine yardımcı olur; yara ve çıbanlarda zeytinyağı ile karıştırılarak uygulanır; süt ve şekerle kaynatıp hazırlanan salep göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, bronşite iyi gelir; balgam söktürücü etkisi vardır; zencefil ve tarçınla kullanılmalı; cinsel arzuyu artırıcı olarak da kullanılır; sahlepte glikomannan müsilaj, nişasta, şeker bulunur; pekliği giderir; basur memelerinde faydalıdır; zihni çalışma gücünü artırır; bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur; vücudun ısınmasını sağlar.
Sahlep Konjac’ın tahtına oturabilir mi?
Ünlü Fransız doktor Pierre Dukan’ın diyetinde tavsiye ettiği bitkisel ürünlerden biri de Uzakdoğu’da besin olarak kullanılan konjac ya da konyaku. Amorphophallus konjac bitkisinin yumru köklerinden elde edilen bir glukomannan, yani emilemeyen bir polisakarit. Çözünmeyen lifli yapısı nedeniyle suyla şişerek bağırsaklarda doluluk sağlıyor.
Zayıflatan Bitki Lifi Glucomannan hakkında yaptığıı araştırmalar sonucunda elde ettiği bilgileri de Prof. Dr. Dilek Demir Erol şöyle aktarıyor: Glukomannan, düzenli olarak kullanıldığında, bağırsağın yapısına uyum sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur. Glukomannan çok çabuk biçimde bağırsağın yapısına uyum sağlar, bağırsaktaki içeriğin miktarını artırıp, kıvamını yumuşatır. Bu şekilde bağırsak işlevlerinin fizyolojisini ve doğal bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olmak suretiyle zayıflatır. Glukomannan, çözünemeyen liflerden (kepek gibi) farklı olarak, kalsiyum, demir ve çinko gibi minerallerin vücuttan eksilmesine neden olmadan zayıflatma özelliği vardır. Glukomannan, ağırlığının 80-100 katı kadar sıvı absorbe edebilme özelliğine sahiptir. Glukomannan çözünebilir bitkisel bir liftir. Glukomannan su ile bir araya gelerek bağırsakta jel formunda bir kütle oluşturur. Bu kütle içeriği yumuşatır ve doğal bağırsak hareketlerinin sağlanmasına yardımcı olur. Aşırı kilolu kişilerde glucomannan lifi kilo verme sürecini hızlandırmaktadır. 8 hafta boyunca her öğünden bir saat önce 1 gram glucomannan lifi sayesinde kilo verilebilir. Glikomannan, kan şekeri seviyelerini de normale döndürür.
Afrodizyak etkisi de bulunan sahlep, hem sağlıklı bir cinsel ilişkiye hem de sağlıklı zayıflamaya yardımcı oluyor.
Hiç yorum yok