Mate çayı , Güney Amerika’da Yerba Mate ağacının yapraklarından üretilen bir içecektir. Özellikle Arjantin ve Paraguay’daki tropik yağmur or...
Mate çayı, Güney Amerika’da Yerba Mate ağacının yapraklarından üretilen bir içecektir. Özellikle Arjantin ve Paraguay’daki tropik yağmur ormanlarında yetişir. Diğer adı Paraguay çayıdır ve ‘’Tanrıların içeceği’’, ‘’Yeşil altın’’ gibi isimlerle de anılır. İçerisinde çeşitli antioksidan, vitamin ve aminoasitler bakımından oldukça zengindir.
Beta Tea, Dünya Çayları Koleksiyonu’ndan Mate Çayı, her yudumda şifa bulacağınız ve kendinizi yağmur ormanlarında hissedeceğiniz bir keyif yaşatıyor. İster saf halinde isterseniz yeşil çay veya diğer bitkilerle harmanlanmış, Beta Tea mate çaylarına https://www.betateashop.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Mate Çayı Nasıl Keşfedildi?
Mate bitkisinin ilk keşfi, milattan önce 3000 yıllarında, Kaingang etnik grubunun yaprakları çiğ olarak yemeye başlamasıyla gerçekleşti. Daha sonra Güney Amerika’da yaşayan Guarani kabilesinin üyeleri, bu bitkiyi çay haline getirdi.Özel süzgeçli bir kapta demler, pipet yardımıyla sağlık için tüketirlerdi. Ayrıca mate, günümüze benzer şekilde, insanları bir araya getiren sosyalleşme araçlarından biriydi. İspanyolların Güney Amerika’yı sömürgeleştirmesiyle mate çayı Avrupa’ya, oradan da tüm dünyaya yayıldı. Türkiye’ye ilk ithal çayı getirerek tüketicilerin damat tatlarını geliştiren BETA TEA’nin koleksiyonlarını iç pazarda yaymasından sonra Mate Çayı ülkemizde daha fazla ilgi görmeye başladı.
Mate Çayı Nasıl Demlenir?
Mate çayı demleme yöntemi, diğer bitki çaylarından biraz farklıdır. Yüzyıllardır yerlilerin ilk demleme şekli olan geleneksel yöntemle demlenir. Bu sebeple, evde demleme için bombilla isimli metal pipet ve su kabağından yapılmış demleme kabı gereklidir. French press gibi süzgeçli bir alet buna alternatif olabilir.
Mate bitkisinin yeşil yaprakları toplanır, kurutulur ve tıpkı siyah çay gibi kavrulur. 65-80 °C sıcaklıktaki 180 mililitre suya 1-2 çay kaşığı mate çayı ekleyip, 4-7 dakika demlenmesini bekleyin. Ardından yaprakları çaydan süzgeç yardımıyla ayırın. Mate siyah veya yeşil çaydan 2 kat daha fazla kafeine sahiptir. Bu yüzden kahve yerine tüketebilirsiniz. Orta sertlikte acımsı bir tada sahiptir.
Hiç yorum yok