Doç. Dr. İlker Kiriş , varisleri olan hastaların yılın en sıcak günlerinde yakınmalarını azaltacak ve yaz mevsimini daha konforlu geçirebilm...
Doç. Dr. İlker Kiriş, varisleri olan hastaların yılın en sıcak günlerinde yakınmalarını azaltacak ve yaz mevsimini daha konforlu geçirebilmelerini sağlayacak altın değerinde önerilerde bulundu.
Yaz aylarında hava sıcaklığının iyice yükselmesi hem varislerin daha belirgin hale gelmesine hem de bacak ağrısı ve ödem gibi yakınmaların iyice artmasına yol açmaktadır. Ameliyatsız varis tedavisi ve estetik fleboloji günümüzde varislerin tedavisinde tercih edilen yaklaşımlardır.
Yaz mevsiminde doğal olarak vücut ısımız yükselir. Artan sıcaklığa yanıt olarak vücut ısısını düşürmek amacıyla kan cilt yüzeyine doğru yönlenir ve bacaklarımızdaki toplar damarlar genişler. Böylece zaten hasarlanmış kapakçıklara sahip ve genişlemiş olan varislerin içi daha da fazla miktarda kanla dolar. Bacaklarda ve ayaklarda ağrı, şişlik, ağırlık hissi ve kaşıntı artar. Bunlara ek olarak, güneş ultraviyole ışınları, toplar damar duvar yapısında bulunan kollajen maddesinde hasara, yapısal bozukluklara ve elastikiyet kaybına yol açmaktadır. Böylece cilt yüzeyine en yakın olan ince kılcal damar varisleri artar ve örümcek ağı benzeri kötü görüntü oluşur.
Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. İlker Kiriş, varisleri olan hastaların şu önerilere dikkat ederek sıcak yaz aylarını daha rahat geçirebileceğini belirtti.
1. Bacaklarınızı örtecek giysiler tercih edin. İnce dokunmuş pamuk ya da keten gibi nefes alabilen kumaşlardan yapılmış bol etek ve pantolonlar sıcak havalarda rahat etmenizi sağlayacaktır.
2. Yüzme, yürüyüş ya da bisiklet gibi egzersizleri günün serin saatlerinde düzenli olarak yapın. Bu egzersizler baldır kaslarınızı çalıştırarak kan dolaşımını destekler ve bacaklarınızdaki toplar damarlarda göllenmiş olan kanın kalbe dönüşünü kolaylaştırır.
3. Yüksek faktörlü bir güneş kremi ya da nemlendirici kullanın. Böylece güneşin ultraviyole ışınlarını engeller ve toplar damarlarınızdaki kollajeni koruyarak ince kılcal damar varislerinin artmasını önlersiniz.
4. Yeterince su tüketin. Yaz aylarında gün içerisinde yeterli miktarda su içmek tüm vücut kan dolaşımınız için çok yararlıdır. Vücudunuzun susuz kalması ise bacak toplar damarlarınız ve varislerinizde pıhtı oluşma riskini arttırır.
5. Sağlıklı bir diyeti tercih edin. Mevsim meyvelerinden olan kiraz, çilek, yaban mersini, muz ve kavun meyvenin kendisine renk veren flavanoidler içerirler. Ayrıca C vitamini ve potasyum açısından zengindirler. Bu meyveler dolaşımınızı destekler, bacak krampları, yangısal reaksiyonlar ve yakınmalarınızı azaltmaya yardımcı olur.
6. Tatil yolculuğunuza hazırlıklı olun. Uçak ya da otobüs yolculuğunuz sırasında diz altı seviyede orta basınçlı bir varis çorabı giymenizi öneririm. Ayrıca bacaklarınızı saran dar giysiler yerine daha bol ve rahat giysileri tercih edin. Böylece varış noktasına ulaştığınızda bacaklarınızdaki şişlik en az miktarda olacaktır.
Hepinize keyfini çıkaracağınız sağlıklı bir yaz mevsimi dilerim.
Doç. Dr. İlker Kiriş - Kalp ve Damar Cerrahisi
Hiç yorum yok