Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle hava koşullarındaki hızlı değişimler nedeniyle bu kış son 50 yılın en şiddetli soğuklarıyla karşılaşac...
Zencefil, ıhlamur, ada çayı ve kuşburnu bitki çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen Diyetisyen Sanem Apa, “Bitki çaylarının beklenen ve istenilen yararı sağlayabilmesi için bilinçli olarak hazırlanması ve tüketilmesi gerekiyor. Uygun olmayan şekilde hazırlanan ya da nereden toplandığı bilinmeyen açıkta satılan bitkiler yarardan çok zarar verebiliyor. Bu nedenle güvenilir kaynaklardan elde edilen bitkilerin doğru miktarlarda karıştırılması çok önemli” dedi. Apa, hava değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için şimdiden günde 2-3 poşet bitki çayı içilmesini tavsiye ediyor.
Zencefil çayı vücudun direncini artırıyor
Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu‘nun “genel olarak güvenilir” grubunda yer alan zencefil, sayısız faydaları nedeniyle birçok ülkede değişik amaçlarla kullanılmaktadır. Zencefil üzerinde her yıl çok sayıda araştırmanın yayınlandığını belirten Sanem Apa, “Yıllarca soğuk algınlığı ve öksürüğe karşı etkili kabul edilen zencefil çayı vücut direncini artırıyor” dedi.
Baharatlar hastalıklardan koruyor
Hastalığa yakalanmamanın öncelikli hedef olduğuna da dikkati çeken Sanem Apa Doğan, ''Mevsim geçişlerinin olduğu bu dönemde bağışıklık sistemini desteklemek için çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş bitki çaylarından destek alınmalı. Tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve karabiber gibi baharatlar, antimikrobiyal etkisi ve canlandırıcı desteği ile zinde kalmaya yardımcı oluyor'' dedi.
Karabiber meyveleri ile gargara boğaz enfeksiyonlarına iyi geliyor
Karabiberin meyveleri ile hazırlanan çayın boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğunun altını çizen Sanem Apa Doğan’ın bu dönemde etkili olabilecek bitki çayları önerileri:
Bu bitkiler her derde deva
Tarçın kabuğu, biberiye yaprağı, zencefil, kekik, karanfil tomurcuğu; içerisindeki uçucu bileşenlerin bakterilerin gelişimini önleyici etkisi bulunuyor.
Yenibahar, kişniş, kakule, anason, frenk kimyonu, mayıs papatyası, zencefil, zerdeçöp; safra ve mide asidini artırarak sindirimi kolaylaştırıyor.
Karahindiba, biberiye, enginar yaprağı, zencefil ve zerdeçöp; safra oluşumu ve salgılanmasının artırıyor, hasar gören karaciğer hücrelerini yenileyerek kuvvetlendiriyor.
Turunç kabuğu ve biberiye; metabolizmayı hızlandırıyor, yağların yakılmasına yardımcı oluyor.
Tarçın kabuğu ve kekik; kan şekeri seviyesini düzenliyor.
Zencefil, zerdeçöp ve mayıs papatyası; vücuttaki iltihabı atmaya yardımcı oluyor.
Hiç yorum yok